Consult

Chinese geneeskunde is zorg op maat.
Tijdens het eerste consult bespreken we je klacht. 

Op basis van de informatie uit dit gesprek aangevuld met een pols- en tongdiagnose, wordt een behandelplan gemaakt. 

Tijdens het behandeltraject vormt dit plan de basis voor het bepalen van de voortgang.

In mijn praktijk werk ik met de volgende behandelmethoden:

Acupunctuur

Ik maak gebruik van de acupunctuur methode van dr. Tan. Een effectieve methode om pijnklachten te verminderen. In de regel al meteen voelbaar tijdens de behandeling.
Bij deze therapie worden steriele flinterdunne naaldjes op acupunctuurpunten op het lichaam ingebracht. Deze punten met elk een specifieke kwaliteit, liggen op energetische banen in het lichaam, de meridianen genoemd. De meridianen kunnen worden gezien als een netwerk van ‘rivieren’ waar de levensenergie (Qi) doorheen stroomt. Deze meridianen staan in verbinding met de organen.
Acupunctuur wordt over het algemeen niet als vervelend ervaren. Als het naaldje op het juiste punt is ingebracht, geeft dat vaak een heel licht tintelend gevoel.

Medicijn uit de natuur

Waar in de westerse wereld acupunctuur het meest wordt gebruikt is dit in China de kruidengeneeskunde die in 70% van de gevallen wordt gebruikt.

Er zijn in de afgelopen eeuwen van meer dan 11.000 medicinale substanties de werking beschreven. Het is een zeer uitgebreid systeem dat in de loop der jaren steeds verder is ontwikkeld.

Kruiden worden in de regel niet enkelvoudig ingezet maar worden in een formule gecombineerd zodat de onderlinge werking van de kruiden wordt versterkt en verschillende ziektepatronen tegelijkertijd kunnen worden behandeld.

Het maken van een recept is dus maatwerk.

Na het stellen van de diagnose stel ik een recept samen. De kruiden worden geleverd door leverancier Dragon Herbs. Zij leveren de kruiden in de vorm van een granulaat. Dat is een bewerking van de ruwe kruiden zodat er een poeder ontstaat. Op de verpakking staat de wijze van inname vermeld. Tijdens de consulten wordt de voortgang nauwkeurig bijgehouden en het recept regelmatig aangepast.

Massage

Door middel van drukpuntmassage kunnen acupunctuurpunten ook met de hand worden gestimuleerd. Ik maak regelmatig gebruik van deze methode als aanvulling op de acupunctuur.

In het verlengde hiervan zijn er nog twee aanvullende behandelmethodes:

Moxa:  Dit is een warmtetechniek om geblokkeerde energie in de meridianen weer te laten stromen en om te verwarmen.

Cupping:
Met behulp van glazen cups wordt een vacuüm op de huid gezogen. Daarmee wordt de huid- en spierlaag gemasseerd en de doorbloeding gestimuleerd zodat afvalstoffen worden afgevoerd.

Advies

Het menselijke lichaam kan pas begrepen worden wanneer je het in samenhang met het geheel zien.

We noemen dit een holistische visie. Een TCM (Traditional Chinese Medicine) therapeut kijkt naar alle aspecten van de mens: voeding, leefomgeving, emoties en ook spiritualiteit. Deze aspecten spelen een grote rol bij het ervaren van levensvreugde, vitaliteit en gezondheid.

Aanvullend advies over rust en beweging, voeding voor lichaam en geest kan helpen het herstelproces te versnellen.

Vragen of opmerkingen?